Parool article the waste transformers

Het Parool | Energie opwekken uit afval

De Westergasfabriek levert haar oerproduct in aangepaste vorm, schrijft Het Parool. Een biovergister in een zeecontainer wekt biogas op uit de etensresten van de omliggende restaurants.

AUTEUR: Bart van Zoelen | Foto: Jean-Pierre Jans PUBLICATIEDATUM: 29 dec 2016, 14.50 uur

Alles wat de gasten van de restaurants op het randje van hun bord laten liggen, gaat erin. Al het andere organische afval van tien restaurants rond de Westergasfabriek trouwens ook. Sinds dit najaar wordt rond de uit 1903 stammende gashouder weer energie opgewekt. Aan de rand van het terrein hebben de horecabedrijven hun eigen gasfabriekje.

De vergistingsinstallatie van het bedrijf The Waste Transformers past precies in één zeecontainer. Alle etensresten worden daarin ter plekke omgezet in biogas, dat vervolgens wordt verstookt voor elektriciteit van het duurzame energiebedrijf Vandebron. Ideaal voor de vele Amsterdammers die hun vrije tijd doorbrengen in het Westerpark, zegt Lara van Druten van The Waste Transformers. “Je kunt de wasmachine laten draaien op de frietjes van een paar dagen daarvoor.”

Verbrandingsoven
Via een stortkoker komen de etensresten in een hakselaar, waarna de bacteriën in de vergistingstank vrij spel krijgen om er in een week of drie biogas van te maken. Een elektrisch karretje rijdt langs de restaurants om het groenafval op te halen. Iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt heeft daar dan weer werk aan, zegt Van Druten. Het enige wat de restaurants moeten doen, is zorgen dat ze hun afval goed scheiden. Plastic en schilmesjes laten de vergisting spaak lopen.

De vergistingsinstallatie brengt genoeg energie op om vijftien huishoudens van elektriciteit te voorzien. Op de digitale marktplaats van Vandebron was deze groene stroom binnen de kortste keren uitverkocht. Een deel van de warmte die bij de vergisting vrijkomt, wordt teruggesluisd voor de verwarming van de horecabedrijven. En wat na vergisting aan vaste substantie overblijft, het digestaat, is een met compost vergelijkbare meststof voor het park. “Een heel simpel, maar robuust systeem.”

En circulair, wat wil zeggen dat het afval even verderop weer grondstof wordt. Dat maakt de containers ook een kleinschalig alternatief voor het Amsterdamse afvalenergiebedrijf AEB, waar het gft voorlopig met de rest van het huisvuil de verbrandingsoven in gaat. “Het is zonde om afval zomaar weg te gooien. En het is absoluut zonde om het te verbranden.”

Minder verkeer
Maar voor de horecabedrijven was minstens zo belangrijk dat deze nieuwe manier om van hun organische afval af te komen, zorgt voor veel minder verkeer op het terrein rond de gashouder. “Er gingen ontzettend veel vieze dieselbusjes over het terrein. De bedrijven hadden allemaal weer hun eigen contract bij een afvalverwerker”, zegt Van Druten.

Dat is misschien wel het grootste voordeel dat The Waste Transformers te bieden heeft: dat al het bio-afval lokaal wordt verwerkt in een vergister van containerformaat. Van Druten: “Weet je dat de gemiddelde afvalzak in Nederland 86 kilometer aflegt?”

Er is dan ook al meer belangstelling voor de vergistingsinstallaties, bijvoorbeeld rond de Zuidas en het NDSM-terrein in Noord. In dichtbebouwde woonwijken is zo’n installatie geen optie, maar met net iets meer ruimte is het al mogelijk. “We mikken bijvoorbeeld op bedrijventerreinen, ziekenhuizen, hotels.”

Buiten Nederland ziet The Waste Transformers nog veel meer mogelijkheden. In Zuid-Afrika, waar Van Druten geboren is, draait al een lokale vergistingsinstallatie. Daar kwam ze ook op het idee. De afvalinzameling is er geen sluitend systeem, zoals hier. Wat heet: de grondstof ligt op straat.

Ze is al in 2012 begonnen, dus Van Druten zou haar bedrijf sowieso geen start-up meer willen noemen. Behalve in Zuid-Afrika staan de vergisters al in Sierra Leone en Hongkong. Rond de Westergasfabriek heeft ze zelfs nog een extra opbrengst ontdekt, die ze elders weer kan aanprijzen om haar installaties aan de man te brengen. De vergister heeft er namelijk ook nog voor meer sociale cohesie gezorgd. “Bij de horecabedrijven hebben ze het al over ónze vergister.”

Return to other news